Witam wszystkich miłośników prawdziwego, dobrego piwa!

Czechy, Praga, Piwo. Słowa będące nierozerwalnie ze sobą połączonymi synonimami. Jeśli jedziesz do Czech, to pierwszym skojarzeniem jest, że jedziesz „na piwo”. Jeszcze dobrych kilka lat temu będąc w Pradze, czy w ogóle w  Czechach, wielką sztuką było trafienie niedobrego, niesmacznego piwa. Czasy się zmieniają i w Czeskiej Republice, tak jak w Polsce, rynkiem zawładnęły międzynarodowe piwne korporacje produkujące w swych fabrykach napój do piwa podobny tylko z nazwy. Syropy glukozowe i surowce niesłodowane, ekstrakty chmielowe, enzymy i przyśpieszacze fermentacji, kilkudniowy zamiast kilkutygodniowego proces leżakowania, w końcu metoda HGB-High Gravity Brewing (warzenie piwnego koncentratu i dodawanie do niego wody i CO2) – wszystko to z prawdziwym piwowarstwem i prawdziwym piwem nic wspólnego nie ma.

Moim celem jest pokazanie Wam tych miejsc w tym przepięknym mieście, gdzie napijecie się Piwa. Tego tradycyjnego, warzonego wyłącznie z naturalnych składników i naturalnymi metodami przez ludzi z sercem i pasją.  Piwa, któremu obce są zabiegi pasteryzacji a często nawet i filtracji i jeśli zostało ono uwarzone zgodnie ze sztuką, to jest świeże, zdrowe, a przede wszystkim smaczne.

Czesi to naród wielbiący piwo. W ubiegłym roku na głowę mieszkańca przypadało 160 litrów czyli kolejny rok z rzędu najwięcej na świecie. Ale czy Czesi na piwie się znają? Oczywiście jeśli chodzi o pilsa są tu mistrzami. Ale jak wygląda sprawa z innymi gatunkami? Obserwując czeski rynek piwny można powoli wysnuć przypuszczenie, że Czesi są coraz bardziej skłonni poznawać złożony świat piwa. Oprócz świetnych pilsów, czeskie browary są w stanie zaoferować i inne gatunki. Hefeweizen, rauchbier, stout, czy różne rodzaje ale’a nie są obce czeskim piwowarom, szczególnie tym pracującym w najmniejszych browarach. A co istotne, największy wybór piwnych specjalności jest właśnie w czeskiej stolicy.

Nowych miejsc w Pradze z dobrym piwem ciągle przybywa, a miejsca już obecne na mapie poszerzają swą ofertę. Zapraszam zatem do tego fascynującego świata pysznych, prawdziwych i naturalnych piw, których skosztować można w tym wyjątkowym mieście!

PS. Chciałbym szczególnie podziękować autorom dwóch witryn, odnoszących się do tematu praskich lokali.

Pierwsza z nich, Praskie Gospody, to cenne źródło wiedzy na temat czeskich zwyczajów picia piwa i nie tylko. To wspaniały wstęp dla tych, którzy zaczynają swą przygodę z Czechami i ich kulturą piwną. To także w większości nostalgiczna wyprawa do świata, którego już nie ma. Do czasów, gdy piwo w każdym lokalu było co najmniej przyzwoite, a wyjątkowość miejsca była mierzona jego klimatem. Strona od dawna niestety nie jest aktualizowana.

Witryna druga, czyli blog Pivnego Filosofa – argentyńczyka mieszkającego w Pradze, to aktualne informacje i komentarze na temat m.in. czeskiego rynku piwnego oraz oczywiście nowych, ciekawych miejsc z dobrym piwem w Pradze.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Imprezy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 Responses to Witam wszystkich miłośników prawdziwego, dobrego piwa!

  1. Funt pisze:

    Świetna strona, gratuluję! Poza piwem może byłoby warto troszkę szerzej napisać o miejscach gdzie warto skusić się na jedzenie. Poza Pragą polecam także Ostrawę – tam takż eni ebrakuje ciekawych miejsc z dobrym piwem jak np. Hobbit. Powodzenia!

    • docent pisze:

      Jeśli jedzenie w danym lokalu uważam za warte polecenia, to znajduje się na ten temat krótka wzmianka, są chyba nawet ze 2 zdjęcia posiłków 🙂
      Wchodząc na witryny lokali też można sprawdzić jakie menu i w jakich cenach jest oferowane. Generalnie w Pradze raczej ciężko trafić na niesmaczne jedzenie, pod tym względem sytuacja wygląda chyba lepiej niż w kwestii piwa 🙂

  2. zythum pisze:

    Docent – dobra robota. Mnie brakuje jednak poświęcenia części miejsca w serwisie na lokale które co prawda dobrego piwa nie leją ale można w nich znaleźć ten typowo czeski klimat (pivnice/hospoda). To też wartość którą, w zamerykanizowanym, zunifikowanym i nudnym świecie warto promować. Te gospody IV i III kategorii pełne zmęczonych, ciężko pracujących mężczyzn którzy po szychcie wpadają na piwo i gulaszek, to świat egalitaryzmu. Może i przypominają te lokale „mordownie” ale tylko tam jeszcze można spotkać prawdziwych ludzi i prawdziwe życiowe historię. Ogólnie wielki smutek mnie bierze gdy jadę do Pragi, kocham to miasto, ale myślę, że Hrabal by już dzisiaj nie znalazł w nim natchnienia do swoich książek. Mierzi mnie liberalny amerykański kapitalizm który wszystko jak walcem zrównuje i to w nim a nie w komuniźmie nastają czasy prawdziwej „urawniłowki” z jednej strony a z drugiej wykluczenia ogromnej cześci społeczeństwa która popada w biedę i nędzę co przekłąda się niestety na to co piją. Wielu docencie po prostu nie stać na opisywane przez Ciebie lokale i zostają im tylko gambacze. Ale warto zajść i do miejsc z tym właśnie piwem aby spotkać tych wymiętych, wykorzystanych i wyplutych przez dzisiejszy system ludzi. A jednak twardo walczących o przetrwanie.

    • docent pisze:

      Zythum, dzięki za komentarz 🙂
      Sprawa pierwsza – celem tej strony było pokazanie miejsc z dobrym piwem w Pradze, niezależnie od panującego w nich klimatu. Znalazły się tu więc i miejsca podpadające pod mordownie, jak i te nowoczesne czy też odwiedzane głównie przez tłumy zagranicznych turystów. Opis danego lokalu daje pojęcie, do której z kategorii należy. Poza tym te klimatyczne, tradycyjne praskie gospody zostały już opisane (serwis praskie-gospody.siec.com.pl), więc nie ma co wyważać otwartych drzwi. Zgadzam się z Tobą, że warto odwiedzić tego typu lokale ze względu na atmosferę jaka tam panuje ale powtórzę, ich „dokumentacja” istnieje już w internecie.

      Sprawa druga – Zythum, nie podzielam Twego pesymizmu. Naprawdę sporo zamieszczonych tu lokali można zakwalifikować właśnie do tych autentycznych, egalitarnych miejsc w których dobre piwo kosztuje koło 20 Kč. Pewnie, że nie można ich spotkać na każdym rogu jak dawniej (i tu podzielam z Tobą krytyczny osąd współczesności) ale faktem jest, że istnieją i nic nie wskazuje na to, by miały zniknąć. Myślę, że będzie wręcz odwrotnie i już niedługo sporo tych tradycyjnych praskich hospod odwracać się będzie od piw masowych i kierować ku dobrym piwom regionalnym.

  3. nF pisze:

    Genialna strona, niedługo planuję przeprowadzić się do Pragi i właśnie czegoś takiego potrzebowałem 🙂 Czy istnieje możliwość dodania RSSów, czy innego sposobu powiadamiania o aktualizacjach na Twoich blogach? (nie znam się dobrze na blogach wordpress).

    Na razie testuję opcję ” Powiadom mnie o nowych wpisach za pomocą e-maila.”

    • docent pisze:

      Opcja powiadamiania, z tego co się orientuję, działa bez zarzutu 🙂 Inna sprawa, że nowe wpisy pojawią się zapewne dopiero po kolejnej mojej wizycie w Pradze. No chyba, że ktoś nadeśle opis i fotki kolejnego ciekawego miejsca do czego namawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s