Klášterní pivovar Strahov

Uruchomiony w 2001 roku browar mieści się na terenie ufundowanego w XII wieku strahovskiego klasztoru. W latach 1628-1907 w tym samym budynku funkcjonował browar założony przez opata Kaspara Questenberga. Niemniej tradycje browarniczego tego miejsca sięgają co najmniej XIV stulecia.

Współcześnie Klášterní pivovar Strahov jest jedynym czeskim minibrowarem, w którego stałej ofercie nie znajdziemy piwa typu pilzneńskiego i chociażby już ten fakt świadczy o jego wyjątkowości. Piwa stałe są dwa: wyśmienita trzynastka w stylu märzen oraz ciemna czternastka, która swą palonością i kwaskowością nasuwa skojarzenia ze stoutem. Oprócz tego dostępne są piwa sezonowe: jasna 13-tka (Wielkanoc), pszeniczne (od 15 maja), koźlak (od 28 września), podwójny koźlak (od 5 grudnia).

Jak na czeskie warunki ceny są tu wysokie, ale trzeba przyznać, że piwa są mistrzowskie w swej klasie. Głównym piwowarem strachowskiego browaru jest Martin Matuška, który od 2009 r. zajmuje się warzeniem świetnego piwa również i we własnym minibrowarze, w miejscowości Broumy. Piwa warzone w strachovskim browarze dostaniemy również (co istotne, w zdecydowanie niższej cenie) w Barze Chýše w Čimicach.

Klášterní pivovar Strahov, Strahovské nádvoří 301

http://www.klasterni-pivovar.cz

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.


Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Minibrowary, Praha 1-Hradčany. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s